Baksteen cao is nog niet rond

Op 30 mei en 7 juni is er verder onderhandeld en op een heleboel punten lijken we elkaar te kunnen vinden. Maar de loonsverhoging blijkt een weerbarstig onderwerp.

Waarover zijn we het eens

  • De looptijd van de cao wordt in principe 15 maanden.
  • Er komt een onderzoek door een derde partij naar de doelmatigheid van de 80-90-100 regeling. In het derde kwartaal van 2024 zijn daar de uitkomsten van bekend en per 1 januari 2025 gaat de verbeterde regeling in. Tot die tijd gaan werkgevers coulant om met aanvragen voor de regeling (en dan mag je denken aan collega’s die wel fulltime werken, maar misschien een andere verdeling van dagen hebben, of aan collega’s die in ploegendienst werken, of die zelf al een stapje terug hebben gedaan aan het eind van hun carrière om het werk vol te kunnen houden). En het woordje “direct” in de zin “direct voorafgaand aan” komt te vervallen (waardoor je toch in aanmerking komt voor de regeling als je een jaartje elders hebt gewerkt).
  • Werkgevers gaan onderzoeken of de verdeling van de pensioenpremie per volgende cao kan veranderen, zodat werknemers wat minder premie gaan betalen.
  • Reiskostenvergoeding wordt verhoogd tot 23 cent per kilometer binnen de huidige grenzen.
  • Werkgevers gaan voor nieuwe vakbondsleden 3 maanden contributie vergoeden, om daarmee steun te geven aan het draagvlak onder de cao. Tevens wordt er een maand van de vakbond ingesteld, waarin vakbonden en werkgevers werknemers stimuleren om vakbondslid te worden en bonden extra inspanningen gaan verrichten op het gebied van bedrijfsbezoek en voorlichting.

Loonsverhoging

Over de loonsverhoging zijn partijen het nog niet eens. Er zijn grote stappen gezet en beide kanten van de tafel hebben hun mandaat opgerekt. Maar op 7 juni zijn we blijven steken op deze posities:

LOONBOD WERKGEVERS: LOONVRAAG VAKBONDEN:
3,5% per 1 augustus 2024 3,5% per 1 juli 2024
3,5% per 1 maart 2025 3,5% per 1 januari 2025
(op jaarbasis: 3,96%) (op jaarbasis 4,66%)

Vervolg

Op 10 juli staat de laatste onderhandelingsdag gepland. We hopen dat we dan alsnog tot een onderhandelingsresultaat kunnen komen. De tijd tot 10 juli gaan we goed besteden: alle zaken waarover we het eens zijn, moeten nog goed op papier gezet worden.
Dan kunnen we na de 10e snel aan jullie terugkoppelen wat de stand van zaken is.

De cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar jouw cao-pagina.

Ben je geen lid dan horen wij wel heel graag wat jij ervan vindt, laat weten wat jouw stem is op de cao-pagina. Iedereen, lid of geen lid, kan daar meepraten, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt geen account nodig. Dus ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Vragen of opmerkingen horen wij dus graag.

Ontvang je deze nieuwsbrief per post

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV. Wij willen jou het liefst zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om je gegevens te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door aan secretariaat@cnv.nl
Deze nieuwsbrief staat ook op de cao-pagina: www.cnvvakmensen.nl/bouw/steen-en-glas/cao-baksteenindustrie/

Maak je collega lid!

Wil je nu als eerste op de hoogte blijven van de onderhandelingen? Wil je meedenken? Word dan lid van de cao Baksteen whatsapp-groep.https://chat.whatsapp.com/CEwfbh01OVpGs5ALLdtNIH

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

Namens onze kaderleden Thijs van der Stelt en André Quist

Saskia Spaargaren
bestuurder CNV
M: 06 5144 3597
E: s.spaargaren@cnv.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error