Werkgevers in de Houthandel komen met een eindbod

Afgelopen dinsdag 9 juli 2024 hebben we getracht om er uit te komen met de werkgevers in de Houthandel. Helaas is dit niet gelukt. Werkgevers hebben een eindbod uitgebracht en deze leggen we aan jullie voor.

Met name op het looncomponent zijn we er niet uitgekomen. De werkgevers wilden graag een langere termijn om zo rust te krijgen. Dat vonden wij als vakbonden op zich prima, mits de afspraken dan ook beter zouden worden. De loonafspraken die er nu liggen, vonden wij niet afdoende. Voor de lagere schalen ligt er een aangepast loontabel. Dit loontabel is aangepast omdat de wettelijke minimumlonen zijn verhoogd. Om het loongebouw niet helemaal omver te trekken, zijn er enkele aanpassingen gedaan. Werkgevers geven aan dat het moeilijke tijden zijn en de bodem van de portemonnee is bereikt. Zij bieden daarom 1,5% zodra de cao rond is en 1,5% per 1 januari 2025 met een looptijd van 15 maanden.

Franchise

Het verbeteren van het pensioen stond bij iedereen hoog op de agenda. Wij zijn dan ook blij met het bevriezen van de franchise in 2025 en 2026. Door de franchise niet te indexeren, wordt de franchise niet hoger en groeit hij langzaam richting de franchise van de meubelsector.

’De franchise is het gedeelte van je loon, waar je geen premie over betaalt en geen pensioen over opbouwt. De wettelijke franchise is voor dit jaar €17.545. Dat is ook de hoogte van de AOW. Nu krijg je al AOW, dus dan hoef je daar ook niks voor te sparen. . De franchise van de meubelindustrie ligt iets boven het wettelijke niveau. De franchise in de houthandel is €22.861. Er valt dus een gat tussen €17.545 en €22.861 waar je niks krijgt en niks opbouwt. De wettelijke franchise indexeert elk jaar en door de houthandel franchise te bevriezen, komen we naar elkaar toe. Op deze manier kost het iets meer tijd, maar ook minder geld.‘’

Structurele 80-90-100 regeling

De 80-90-100 regeling was gestopt, maar wordt weer open gesteld. Verschil met de vorige regeling is dat deze regeling nu structureel is gemaakt. De regeling gaat open zodra de cao rond is.

Geboorteverlof

Geboorteverlof staat nu op de agenda en dus in de cao. Nog geen volledige aanvulling naar 100%, maar wel 10% over 5 weken. Je krijgt nu dus 80% vergoed van je salaris; 20% moet jezelf betalen. Werkgevers hebben er wel een maximum aan gesteld. Aanvulling uitkering geboorteverlof tot 80% van het salaris met een maximum van het maximale UWV-dagloon. Op dit moment is het maximale UWV-dagloon €282,95.

MDIEU/ Duurzame inzetbaarheid

Als CNV vinden we duurzame inzetbaarheid belangrijk. Uiteindelijk willen we allemaal zo gezond mogelijk zijn en fit met pensioen kunnen gaan. Hierin hebben we elkaar kunnen vinden en zetten we het programma voort. Aan de precieze invulling moet nog vorm worden gegeven.

Boven cao

Wat betreft de boven cao zijn we, ondanks het onderzoek, niet veel verder gekomen. Wel wordt de loongrens met 3% geïndexeerd per 1 januari. In de cao wordt beter uitgelegd hoe de loongrens wordt bepaald en aan nieuwe werknemers wordt uitgelegd of ze wel of niet onder de cao gaan vallen.

Stagiairs

Als je langer dan een maand stage loopt, ontvang je minimaal €300 per maand bruto aan stagevergoeding. Langer dan een maand is bepaald om de snuffelstages uit te sluiten.

Stemmen

Ja en dan is het woord aan jullie. We hebben niet alles binnen kunnen halen wat we wilden. Wel is er voor iedereen iets. We zijn blij met de (eerste) stappen in het pensioen, 80-90-100, MDIEU en regelingen voor jongeren. Met deze eerste stappen hopen we de cao Houthandel te verbeteren en te moderniseren naar de huidige tijd. Loon is wat ons betreft nog te laag, zeker voor 15 maanden. Vraag aan jullie is om in te schatten of die 3% voor 15 maanden reëel is en goed genoeg is voor nu.     

Alle leden mogen stemmen; maak er dan ook gebruik van. Zijn je collega’s nog geen CNV lid, maak ze dan nu lid, zodat ook zij hun stem mogen uitbrengen. Voor meer informatie: Leden werven

Nee stemmen betekent ook dat je bereid moet zijn om actie te voeren. Nee stemmen betekent ook dat je aangeeft waar je pijn zit. Stemmen kan tot 23 augustus 2024, je ontvangt hiervoor nog een aparte mail.

Meepraten over jouw cao

Volg ons ook op de cao-pagina waar je vragen kunt stellen en mee kunt praten over de cao. Ga naar de cao-pagina Cao Houthandel | CNV

Mede namens collega André Quist,

Saskia Spaargaren
Bestuurder CNV
M: 06 5144 3597
E:  s.spaargaren@cnv.nl