Werkgevers Houthandel laten niet het achterste puntje van hun tong zien

Gisteren hebben we onderhandelingsronde vier gehad. Op een aantal punten maken we vorderingen. Een aantal punten zijn nauwelijks aan de orde geweest. Loonbod is nog steeds niet bekend. 9 juli 2024 is ons laatste moment om een cao voor elkaar te krijgen voor de zomervakantie. Dat wordt spannend of we dat voor elkaar gaan krijgen.

Op de volgende onderwerpen zijn we echt verder gekomen:

  • 80-90-100 regeling voor iedereen vanaf 58 jaar.
  • MDIEU/ Duurzame inzetbaarheid gaan we voortzetten. Hier hebben we een verlanglijstje gemaakt en gaan nog kijken in welke vorm en welke financiering. Ook hier hebben we een gezamenlijk belang om werknemers gezond te houden.
  • Pensioen verbeteren door de franchise te laten zakken naar het niveau van de meubelsector. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om op te bouwen en heb je een beter pensioen.

Functie- en loongebouw

Door een forse stijging van de minimumlonen worden de laagste lonen in de cao ingehaald door het minimumloon.

Hiervoor is een aangepaste loontabel gemaakt; hier moeten de bonden en werkgevers het nog over eens worden.

Daarnaast zijn zowel de vakbonden als de werkgevers het eens dat het goed is om als de cao rond is, nog eens goed naar het functie- en loongebouw te kijken. Dus er is werk aan de winkel!

Jongere werknemers

  • Voor de jongere werknemers willen wij dat artikel 18.3 c wordt geschrapt.
  • We kijken met werkgevers naar de loonschalen, maar gaan dit groter oppakken zie hierboven. Dan kijken we ook naar de jeugdlonen.
  • Stagepact is nog nauwelijks aan de orde gekomen.

Geboorteverlof

Geboorteverlof vinden werkgevers niet nodig. Dat geboorteverlof voor veel mensen onbetaalbaar is, komt ze goed uit. Dan kunnen ze gewoon werken. We vragen 3 weken aanvulling van 70% naar 100% loon. Dat kost de werkgever dus 30%. Geboorteverlof is in Nederland dankzij Europese wetgeving nu geregeld. Dit verlof zorgt er ook voor dat vader en moeder kunnen wennen aan hun nieuwkomer, nieuwe rol en niet brak op hun werk verschijnen. Vanuit de emancipatie is dit een belangrijke regeling. In Europa lopen we achter op het gebied van dit soort regelingen. En dan vragen we hier een aanvulling voor 3 weken en niet eens voor de hele regeling ‘WIEG”.  Ook als werkgevers aantrekkelijk willen zijn voor jonge werknemers, zullen ze dit wel moeten regelen.  (Aankomende) vaders en alle mannen laat je horen! Jullie werkgevers horen jullie niet! Werkgevers geven aan dat jullie geen behoefte hebben aan een WIEG-regeling.

Reiskostenvergoeding

Reiskostenvergoeding willen wij niet maximaal 23 cent per km, maar gewoon 23 cent per km en dan voor alle kilometers die je rijdt om naar je werk te komen. Hierover zijn nog geen afspraken gemaakt.

Onderzoek boven-cao

Op het gebied van de boven-cao-ers kunnen we elkaar niet vinden. Werkgevers halen voor zichzelf punten uit het onderzoek die ze willen gaan oppakken binnen hun eigen bedrijf. We hebben dit onderzoek vanuit werkgevers- en werknemersorganisaties opgepakt. Doel om te kijken waar de ontevredenheid zit van de werknemers en hier cao-afspraken op te maken. De werkgevers kijken anders naar de uitkomsten dan wij, als vakbonden. Werkgevers zeggen dat jullie tevreden zijn met hoe het gaat. Een klein verbeterpuntje zit in de salarisontwikkeling.

Als vakbonden zien we echt andere punten. We zien dat mensen het moeilijk vinden om over hun eigen salaris te onderhandelen. Vooral de doelgroep, die onder de € 5000,- verdient. We zien dat werknemers graag eenduidigheid willen op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat je weet waar je aan toe bent. Duidelijk is wanneer je wel of geen bonus krijgt. Je niet blijft stil staan in je salaris.

Werkgevers schermen met het cijfer dat 16% niet onder de Houthandel-cao wil vallen. Wij zien dat 27% wel onder een cao wil vallen. Een kleine 60% zit er tussenin en is neutraal. Wij lezen in het werkgeversonderzoek dat 58% van de werkgevers geen loongrens hanteert. Blijkbaar zitten wij met die andere 42% aan tafel.

Ook op het gebied van overwerk zien we zaken terugkomen, waar we meer over willen weten. Overwerk wordt dat nu betaald of niet en hoe. Hoeveel overwerk is er? Hoe zit het dan met werkdruk in de bedrijven?

Ben jij boven-cao-er? Laat je horen!

Vakbondscontributie

We willen dat de afspraak om de contributie fiscaal te kunnen verrekenen een vaste afspraak wordt. Hier hebben we nog niet over gesproken. Dat scheelt leden een mooi bedrag netto per jaar.

9 juli 2024 gaan we, hopen we, de laatste ronde in en slaan we spijkers met koppen.

Mede namens collega André Quist,

Saskia Spaargaren
Bestuurder CNV
M: 06 5144 3597
E:  s.spaargaren@cnv.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?