CNV en FNV sturen brief aan werkgevers in de Interieurbouw en Meubelindustrie over achterblijven beloning!

CNV heeft in de afgelopen week samen met FNV een brief gestuurd aan de werkgevers om onze gezamenlijke zorg uit te spreken over het achterblijven van de beloning in vergelijking met concurrerende sectoren. Zo zien we dat het in 2021 aangepaste en vernieuwde loongebouw inmiddels is ingelopen door de stijgingen van het wettelijk minimumloon in de laagste schalen. Ook de loonstijgingen in de afgelopen paar jaar zijn onvoldoende geweest om de inflatiegolf van de afgelopen jaren te kunnen compenseren, waardoor de koopkracht van de vakmensen in deze branche is achtergebleven. Het is dus van belang om weer tot een evenwichtig loongebouw te komen met balans in de aanvangslonen en doorgroeimogelijkheden, naast toekomstperspectief voor werknemers.

Cao 2025 

In de brief hebben we ook kenbaar gemaakt aan werkgeversvereniging CBM dat we het belangrijk vinden dat werkgevers binnen de branche tijdig worden geïnformeerd en opgeroepen om de te verwachten loonkostenontwikkeling en overige kosten in budgetten en offertes mee te nemen. Tijdens de cao-onderhandelingen vorig jaar hoorden we dat vooral kleinere bedrijven (en dit zijn er best een hoop), daar onvoldoende rekening mee hielden. Met deze brief hebben we ook het signaal afgegeven dat ze rekening moeten houden met een substantiële looneis voor de komende cao. We willen graag op korte termijn een onderzoek naar de werkelijk betaalde lonen in de Interieurbouw en Meubelindustrie, aangevuld met een benchmarkonderzoek naar de aanpalende branches, zodat we deze informatie kunnen meenemen tijdens het cao-traject. Lees de volledige brief in de bijlage.

Inmiddels hebben jullie ook je input kunnen geven voor de nieuwe cao. Samen met de cao-commissie bepalen we de cao-inzet voor 2025. We zullen jullie daar in de komende tijd nader over informeren.

Nieuwe kaderleden gezocht

Vakbondswerk doe je samen. Een belangrijke schakel in het vakbondswerk is de cao-commissie.

De cao-commissie is een actieve groep leden (ook wel kaderleden genoemd), die met mij meedenken en sparren. Zij zijn voor mij de oren en ogen in de sector, zij kennen de ontwikkelingen en weten wat er speelt.  Na raadpleging van de leden en rekening houdend met het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV, bepalen we in de cao-commissie de inzet voor de cao. Daarnaast vorm je ook het aanspreekpunt voor je collega’s.

De huidige cao-commissie bestond uit drie leden, maar recentelijk is één van de kaderleden om persoonlijke redenen gestopt. Voor een goede bemensing en ook spreiding over de verschillende takken van sport binnen de Interieurbouw en Meubelindustrie, zou ik graag willen groeien naar een commissie die bestaat uit tenminste zes leden. Het is ook gewoon leuk werk en vooral om er samen je schouders onder te zetten. Je kunt je kennis over de sector, het bedrijf waar je werkt inbrengen en daarmee invloed uitoefenen op de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden waarin er gewerkt wordt in de sector. CNV ondersteunt je hierin met persoonlijke begeleiding, een scholingsprogramma en een onkostenvergoeding.

Omdat je lid bent van CNV krijg je doorbetaald verlof voor het deelnemen aan een door ons georganiseerde vergadering, studiebijeenkomst of cursus. Voorwaarde daarvoor is dat je persoonlijk wordt uitgenodigd. Je krijgt dan als werknemer verlof voor de duur van de bijeenkomst, tenzij het bedrijfsbelang zich daartegen verzet. Meer informatie is te vinden op de website van CNV.

Wil je hier meer over weten en/of meedoen, neem dan contact met mij op via 06-8919564 of m.vaneerde@cnv.nl.

Cao-pagina 

Je kunt ook weer terecht op de cao-pagina waar je het hele cao-traject kunt volgen, jouw ideeën, vragen en/of opmerkingen kan plaatsen: cao Interieurbouw en Meubelindustrie.

Martin van Eerde
Bestuurder CNV
M: 06-8191 9564
E:  m.vaneerde@cnv.nl

Downloads