Verbeterd eindbod cao Houthandel

Afgelopen weken hebben jullie mogen stemmen over het eindbod van de werkgevers in de houthandel. Dat hebben jullie gedaan en een meerderheid heeft tegen gestemd

Overleg werkgevers

We hebben gisteren een overleg gehad met de werkgevers om te delen wat jullie reacties waren op het eindbod. Jullie hebben bij het stemmen aangegeven waar de pijn zit en daar zijn we blij mee. Met die bagage zijn we het gesprek in gegaan. Jullie gaven aan blij te zijn met hele pakket, aanvulling geboorteverlof-uitkering, verlaging van de franchise, MDIEU en de verankering van de 80-90-100 regeling. Minpunten waren volgens jullie het loonbod en zeker in combinatie met de looptijd. Ook dat de loonverbetering pas ingaat als de cao rond is, viel niet in goede aarde. Uiteraard zijn er ook andere opmerkingen gemaakt, maar niet in die grote getalen. 

Verbeteringen

De werkgevers hebben naar ons geluisterd en hebben een verbeterd eindbod neergelegd, die wij graag ter stemming voorleggen. Het gaat om

  • de looptijd die wordt verkort van 15 maanden naar 12 maanden.
  • De salarisverhoging is per 01-09-2024 1, 75% (i.p.v. 1,5%) en per 01-01-2024 1, 25% (i.p.v. 1,5%). In totaal 3% voor 1 jaar.
  • Voor de overbrugging van juli en augustus wordt er een eenmalige uitkering uitgekeerd van €100,00 bruto. Om de salarisverhoging met terugwerkende kracht uit te keren wordt lastig bevonden en daarom is er gekozen voor een eenmalige uitkering.

Onderstaande punten stonden reeds in het vorig bod.

  • Aanpassen loontabel voor de eerste drie functiegroepen. Boven op die aanpassing komt die 3% loonsverhoging. (tabel staat in het eindbod in de bijlage).
  • Schrappen van artikel 18A 3c uit de cao.
  • Vergoeden van de vakbondscontributie: een werknemer die lid is van een bij de cao betrokken vakbond, heeft tijdens de looptijd van de cao recht op vergoeding van de vakbondscontributie vanuit de werkgever.
  • Protocolafspraak: Er wordt onderzoek gedaan naar het functie -en loongebouw.
  • Bevriezen van de franchise in 2025 en 2026. Door de franchise niet te indexeren, wordt de franchise niet hoger en groeit hij langzaam richting de franchise van de meubelsector. Hierdoor wordt het pensioen fors verbeterd.
  • Structurele 80-90-100 regeling.
  • Kilometervergoeding 23 cent per km.
  • Aanvulling geboorteverlof van 10% Je krijgt nu dus 80% vergoed van je salaris i.p.v. 70%; 20% moet jezelf betalen. Werkgevers hebben er wel een maximum aan gesteld. Aanvulling uitkering geboorteverlof tot 80% van het salaris met een maximum van het maximale UWV-dagloon. Op dit moment is het maximale UWV-dagloon €282,95.
  • Voortzetten van MDIEU/ Duurzame inzetbaarheidsprogramma.
  • Boven cao Wat betreft de boven cao zijn we, ondanks het onderzoek, niet veel verder gekomen. Wel wordt de loongrens met 3% geïndexeerd per 1 januari. In de cao wordt beter uitgelegd hoe de loongrens wordt bepaald en aan nieuwe werknemers wordt uitgelegd of ze wel of niet onder de cao gaan vallen.
  • Stagiairs Als je langer dan een maand stage loopt, ontvang je minimaal €300 per maand bruto aan stagevergoeding. Langer dan een maand is bepaald om de snuffelstages uit te sluiten.

Stemming 

Al met al denken we dat er een mooi totaalpakket ligt aan verbeteringen van de cao. Voor elke leeftijdsgroep zijn er verbeteringen in dit akkoord. Het hele eindbod zit in de bijlage. We vragen je jouw stem over het verbeterde eindbod uit te brengen. CNV-leden krijgen deze stemming separaat toegestuurd. Stem dus allen op dit verbeterde eindbod! Wil je het hele cao-traject nog eens nalezen, meepraten of vragen stellen? Ga dan naar de cao-pagina: Cao Houthandel - Hout en meubel | CNV

Andre Quist, bestuurder CNV: M 06 8191 9562 /  a.quist@cnv.nl
Saskia Spaargaren, bestuurder CNV: M 06 5144 3597 / s.spaargaren@cnv.nl

Downloads