Hibin-cao wordt beter maar werkgevers komen met een (te) laag loonbod

Ondanks de verbeterpunten voor een nieuwe cao komen werkgevers Hibin toch met een laag loonbod. Tijdens onze laatste onderhandelingen op 3 juli zijn er op meerdere onderwerpen afspraken gemaakt maar het loonbod van de Hibin werkgevers is (te) mager.

Loonvraag

Werkgevers zeggen weinig ruimte te hebben omdat de resultaten van de meeste bedrijven niet best zijn en er teveel onduidelijkheid bestaat voor de nabije toekomst. In de vorige nieuwsbrief is daarover al wat gezegd. Werkgevers zeggen niet meer te kunnen bieden dan een loonsverhoging van 2% (per september 2024) en een eenmalige uitkering van €350,-. Die eenmalige uitkering is bedoeld om de periode tussen de start van de cao (1 april 2024) en de eerste loonsverhoging in september op te vangen. De cao heeft dan een looptijd van 1 jaar.

CNV vraagt een loonstijging van 6%

In onze voorstellenbrief hebben we een loonvraag van 6% gesteld. Er is dus veel ruimte tussen ‘vraag’ en ‘aanbod’ maar zoals het er nu uitziet gaan we dat tijdens deze cao-termijn ook niet overbruggen. Maar wat dan wel?
De werkgeversdelegatie zegt geen mandaat te hebben om nu met een beter loonbod te komen. Daarvoor moet men eerst naar de Hibin-achterban en mede door de vakantieperiode horen we dat pas op 17 september aanstaande.

Waar lijkt overeenstemming over?

Er zijn heel veel voorstellen in het overleg betrokken en we lijken overeenstemming te krijgen op enkele onderwerpen welke ook in de CNV-voorstellenbrief stonden. Dan moet je denken aan reiskostenvergoeding, rouwverlof en het vervallen van de jeugdschalen. Daarnaast wordt loonbaanadvies mogelijk en zijn we nog in gesprek over een verbeterde generatiepact-regeling. We zijn nog in overleg over meer mogelijkheden voor een cao-a-la-carte waarbij de werknemer meer zeggenschap krijgt over koop en verkoop van zijn verlofdagen.

Hoe verder?

We moeten wachten tot het overleg in september. Daar horen we of er een beter loonbod komt. Misschien komt de nieuwe regering met een plan welke deze sector meer perspectief kan bieden en waardoor de werkgevers meer vertrouwen krijgen in de toekomst. We gaan het zien en houden je ondertussen op de hoogte van ontwikkelingen.

Vragen of opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen over bijvoorbeeld jouw werk of het lidmaatschap kan je bij Arie Kasper terecht. Maar als je echt goed geïnformeerd wilt zijn kan je ook de cao-pagina bezoeken. Je kunt daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen. Krijg je deze nieuwsbrief per post? Ga dan naar www.cnvvakmensen.nl Onder Cao's, en de H, vind je de Hibin cao-pagina.
Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga dan naar www.mijn.cnv.nl en pas/vul jouw gegevens aan.

Arie Kasper, bestuurder CNV
M 06 1320 8402
a.kasper@cnv.nl