Cao-overleg Groothandel in Bouwmaterialen vordert gestaag

Het cao-overleg met de werkgevers in deze sector (Hibin) is constructief en er wordt flink gediscussieerd over inhoudelijke thema’s. Een loonbod van de werkgevers is nog uitgebleven.

Inhoudelijke thema’s

Op 11 juni jongstleden vond er weer een cao-overleg plaats met een delegatie van de werkgevers in de Groothandel in Bouwmaterialen. Er is vrijwel uitsluitend gesproken over -wat wij noemen- inhoudelijke thema’s.

Bij de totstandkoming van de huidige cao ging het in het bijzonder over het inkomen van de medewerkers omdat de inflatie toen torenhoog was en de loonontwikkeling daarop achter bleef. Dat ligt nu achter ons en nu kunnen we ons ook meer richten op al die andere onderwerpen die óók in de cao staan. Denk daarbij aan duurzame inzetbaarheid van de medewerkers waar bijvoorbeeld het generatiepact onderdeel van uit maakt. Maar ook aan een verbetering van de cao á-la-carte, een goede reiskostenregeling en de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Met name dat laatste vraagt al ruim een jaar veel tijd en aandacht omdat er veel moet gebeuren voordat het huidige pensioenstelsel kan worden vervangen door het nieuwe. Gesprekken hierover met de werkgevers én het pensioenfonds bestuur staan los van deze onderhandeling. Vanzelfsprekend is daarbij het uitgangspunt dat die nieuwe regeling niet tot verslechtering mag leiden, maar het is allemaal niet zo eenvoudig. We gaan je daar binnenkort in een afzonderlijke nieuwsbrief nader over informeren.

Het CNV heeft in haar voorstellenbrief meer onderwerpen benoemd dan nu nog konden worden besproken. Die komen de volgende keer (einde van deze maand) aan de orde.

Loonbod werkgevers

CNV heeft een loonsverhoging vanaf 6% per 1 april 2024 voorgesteld. Ook de andere vakorganisaties hebben hun voorstellen ingebracht, maar de werkgevers zijn nog niet zover dat ze een loonbod willen uitbrengen. Er is benadrukt dat de het economische tij in deze sector door allerlei oorzaken tegenzit en de concurrentie stevig is. Toch lijkt er sprake van een ‘voorzichtig optimisme’.  Wat dat betekent voor het loonbod is nog onduidelijk en zullen we moeten afwachten. We houden je op de hoogte.

Vragen/opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen over jouw werk of het lidmaatschap kan je bij Arie Kasper terecht. Maar als je echt goed geïnformeerd wilt zijn, kan je ook de cao-pagina bezoeken. Je kunt daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen.

Maak je collega lid!

Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan ongeorganiseerde collega’s. beter nog maak ze lid. Alleen samen kunnen we tot een goede cao komen. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!


Krijg je deze nieuwsbrief per post? Ga dan naar www.cnv.nl/caos en typ in de zoekbalk Groothandel in Bouwmaterialen en klik dan op jouw cao. Dan kom je op de cao-pagina. Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga naar www.cnv.nl/mijncnv en pas jouw gegevens aan of neem contact op met ons secretariaat, secretariaat@cnv.nl 


Arie Kasper
Bestuurder CNV
M  06-13 20 84 02
E   a.kasper@cnv.nl