Cao-onderhandelingen Hibin van start

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de medewerkers in een Groothandel in Bouwmaterialen (beter bekend als ‘Hibin’-cao) is op 15 mei 2024 van start gegaan. We hadden graag al vroeg in het voorjaar met het overleg willen starten maar om allerlei redenen kon het niet eerder.

Uitwisselen van voorstellen

Tijdens een eerste cao-overleg worden doorgaans de cao-voorstellen van de sociale partners aan elkaar toegelicht. Zo ook de voorstellen van CNV, welke als bijlage bij deze nieuwsbrief opnieuw onder jouw aandacht worden gebracht.

Voorstellen van werkgeverszijde

Werkgevers gaven aan dat er al langere tijd sprake is van een kentering / terugloop van activiteiten in de verschillende (bouw)sectoren en dat de bedrijven in de bouwmaterialenhandel daar enorm veel last van ondervinden. Zo worden bijvoorbeeld orders in de tijd vooruit geschoven en daarmee daalt de huidige omzet en de winstgevendheid van de activiteiten. Bovendien is er een flink verloop onder het personeel en valt het niet mee om aan nieuw personeel te komen, zeker in de wat meer specialistische functies.

Het cao-voorstel van de werkgevers was meer een opsomming van onderwerpen, welke zij aan de orde willen stellen. Die onderwerpen kwamen -waarschijnlijk niet geheel toevallig- sterk overeen met de onderwerpen, welke de vakorganisaties hadden aangedragen en daarover gaan we de volgende keer dus meer inhoudelijk het overleg voeren.

Geen loonbod

Van werkgeverszijde kon nu nog geen loonbod op tafel worden gelegd. Dat stellen we niet op prijs, maar de uitleg is wel plausibel. Immers, vrijwel elke afspraak welke we willen maken zal geld kosten en dat moet allemaal uit de loonruimte komen. Denk maar aan de gewenste extra verlofdagen bij rouw, verhoging van de reiskostenvergoeding, verhoging van de uitkering bij geboorteverlof en de inzet van het generatiepact voor mantelzorgtaken; het kost de werkgever allemaal geld.

Wat ook enorm meespeelt is de scheve verhouding in het zogenaamde loongebouw. De wettelijk minimum lonen (WML) zijn afgelopen jaar sterk verhoogd en in de maand juli komt daar nog een verhoging bovenop. Gevolg is dat de lonen 'aan de onderkant' de schaalsalarissen die hoger liggen inhalen en het perspectief om in je loonschaal te groeien langzaam maar zeker teniet wordt gedaan. Om perspectief te houden en beloond te worden naar je functie zal er in het loongebouw fors moeten worden ingegrepen en ook dat gaat geld kosten.

Hoe verder

Op 11 juni aanstaande wordt het overleg hervat. Werkgevers gaan nog wat zaken uitzoeken en zullen dan met meer inhoudelijke voorstellen komen. Uiteindelijk willen we toch weten wat het loonbod van de werkgevers is en wat de looptijd van de nieuwe cao zou moeten zijn. CNV vraagt een loonsverhoging van 6% bij een looptijd van 1 jaar, zo duidelijk zijn wij wel geweest(!) We houden je op de hoogte.

Vragen/opmerkingen?

Heb je nog vragen? Laat mij dit dan weten. Je kan ook terecht op de cao-pagina waar je al onze eerdere nieuwsbrieven aantreft en het hele cao-traject kan volgen. Je kunt er meepraten en vragen stellen. Ga hier naar de cao-pagina  

Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga dan naar www.mijn.cnv.nl en pas en vul jouw gegevens aan.

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!


Arie Kasper
bestuurder CNV
M +31 6 1320 8402
E: a.kasper@cnv.nl

 

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error