De Zwaarwerkregeling stopt als jij en ik niks doen!

In de week voor Prinsjesdag zijn er verspreid over het hele land en vanuit allerlei sectoren acties om de Zwaarwerkregeling te behouden. In de bouwsector gaan wij op 11 september actie voeren in Den Haag, Groningen en Eindhoven. Kunnen wij op jou rekenen?

Wat mis je als de zwaarwerk regeling stopt?

Een mooie regeling waarbij je tot maximaal 3 jaar eerder kan stoppen met werken. Je krijgt een maandelijkse vergoeding van je werkgever ter hoogte van de AOW. Bovenop dit bedrag moet/kun je dan zelf een aanvulling doen met geld uit je pensioenpot, spaargeld of andere bronnen. Afgelopen jaren hebben al heel veel werknemers gebruik gemaakt van deze regeling. Met de werkgevers in de bouw is afgesproken deze regeling met vijf jaar te verlengen. Helaas heeft deze afspraak geen waarde als de Overheid de regeling niet verlengt. Daarom moeten we actie voeren.

Wat vragen wij nu aan de overheid?

Door een maatregel vanuit de Overheid hebben werkgevers belastingvoordeel over die maandelijkse vergoeding aan werknemers en daarmee is het aantrekkelijk en haalbaar. Vervalt dit belastingvoordeel dan wordt het voor een werkgever onbetaalbaar. 

Als bonden zijn we al een tijd in gesprek met bewindslieden en met werkgeversvereniging VNO/NCW. We hebben een Kabinetswissel gekregen, wat zorgde voor een behoorlijke vertraging. Demissionaire ministers wilden geen knopen doorhakken. Nu hebben we een nieuw kabinet. We moeten dit kabinet laten weten dat wij allemaal deze regeling willen behouden en dat het noodzakelijk is. Naast gesprekken die we voeren, berichten die we via sociale media delen en persberichten is er méér nodig. We moeten laten zien dat wij, met zijn allen, dit belangrijk vinden. Kom daarom op 11 september naar Den Haag, Eindhoven of naar Groningen!

Alleen voor ouderen?

Als je jong bent is dit een ver-van-je-bed-show. Dat snappen we. Toch zien we ook jou graag in een van de drie plaatsen. Is het niet uit solidariteit met je collega’s, dan wel met de wetenschap dat ook jij een keer ouder wordt en dan ook graag de kans krijgt om eerder te kunnen en mogen stoppen. Regelingen die verdwijnen komen zelden weer terug.

Hoe nu verder?

Wij roepen alle leden op om te staken op 11 september. Iedereen ontvangt volgende week een stakingsoproep. Heb je collega’s die nog geen lid zijn, dan kunnen zij nu lid worden en mee actie voeren. Als lid krijg je een stakingsuitkering voor de niet gewerkte dag. Je meldt je bij een van mijn collega’s om je stakingsoproep te scannen, waarna je een stakingsuitkering ontvangt. Je werkgever hoeft je die dag niet te betalen.

Op 29 augustus hebben wij met de werkgeversorganisaties in de bouw en infra gesproken over onze acties op 11 september aanstaande. Wij hebben werkgevers gevraagd om hun leden op te roepen werknemers in staat te stellen, en waar nodig te faciliteren om naar één van de bijeenkomsten te gaan.

Ook werkgeversorganisaties hechten zeer aan verlenging van de zwaarwerkregeling. Ook zij roepen het Kabinet op de regeling te verlengen.

Wij hebben werkgevers uitgenodigd om actief mee te doen aan de acties. Zij hebben dit nog in beraad.

Laat ons weten of je van plan bent te komen

Staken is niet onze hobby maar soms moet je samen een vuist maken om te laten zien dat je iets héél belangrijk vindt. 

Heb je vragen? Kijk op onze Zwaarwerk pagina en laat daar je vragen of opmerkingen achter.

Vragen over je cao?

We zijn op dit moment aan het testen met een Ai-Chatbot. Heb jij vragen over de cao dan kun je die nu stellen aan de Chatbot. Hoe meer vragen we krijgen hoe beter de Chatbot wordt. Doe je mee? Je vindt de Chatbot hier 

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar CNV
M +31 51202970
E g.lokhorst@cnv.nl

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error