Tweede onderhandelingsronde cao Bikudak stemt positief

Hoewel het nog niet tot een onderhandelingsresultaat heeft geleid, zijn werkgevers wel in beweging gekomen. Na de eerste onderhandelingsronde wilden werkgevers overleggen met hun achterban omdat de voorstellen van cao-partijen te ver uit elkaar zouden liggen. Op dinsdag 5 december 2023 hebben we voor de tweede keer onderhandeld. De sfeer was aanzienlijk beter en er is enige vooruitgang geboekt. Toch zijn we er nog niet. Hieronder volgt een samenvatting van de besproken punten.

1-jarige cao

Vakbonden en werkgevers zijn het erover eens dat de nieuwe cao een looptijd zal hebben van 1 jaar, namelijk van 1 januari 2024 tot 31 december 2024.

Loonsverhoging werkgevers nog onvoldoende

Tijdens de eerste onderhandelingsronde stelden de werkgevers een loonsverhoging voor van 5,5% per 1 juli 2024. Dit voorstel hebben zij heroverwogen en zij stellen nu een loonsverhoging voor van 5% op 1 april 2024 en 2% op 1 oktober 2024.
Vakbonden vinden dit nieuwe bod nog niet voldoende en daarnaast pleiten wij voor een eerdere ingangsdatum van de loonsverhoging.

Verlenging RVU/Zwaarwerkregeling voor dakdekkers

De huidige RVU/Zwaarwerkregeling eindigt op 31 december 2025. Zowel vakbonden als werkgevers wensen deze regeling te verlengen. Echter, verlenging van deze regeling kan alleen plaatsvinden als de overheid hiermee instemt. Helaas is het vooralsnog niet duidelijk of de RVU-regeling na 2025 nog is toegestaan en welke voorwaarden daaraan worden gesteld door de overheid.

Vakbonden en werkgevers hebben wel afgesproken dat zij gedurende de looptijd van de nieuwe cao verder zullen spreken over dit onderwerp en daarbij ook zullen kijken naar andere maatregelen die oudere dakdekkers kunnen helpen gezond hun pensioen te halen.

In dit kader hebben vakbonden en werkgevers gesproken over een regeling die het mogelijk maakt dat de dakdekker op een bepaalde leeftijd nog maar 3 dagen hoeft te werken.
De details van deze regeling moeten nog worden uitgewerkt.

Vergoeding beschikbaarheidsdiensten dakdekkers

Wij stellen voor dat dakdekkers voor beschikbaarheidsdiensten op doordeweekse dagen recht hebben op een minimale vergoeding van € 40,- bruto per dag en in het weekend op € 50,- bruto per dag. Werkgevers staan ook open voor een regeling, maar er is nog geen overeenstemming over de hoogte van de vergoeding.

Daarnaast zijn vakbonden en werkgever het erover eens dat het onwenselijk is om werknemers tijdens de bouwvak en de kerstvakantie in te plannen voor beschikbaarheidsdiensten. Tijdens deze vakantieperiodes leveren werknemers immers hun eigen verlofdagen in, en dus moeten zij de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe zij deze dagen willen inplannen. Als je als dakdekker ieder moment kan worden opgeroepen om een klus te klaren, word je toch beperkt in hoe je deze vakantiedag inplant.

2 roostervrije dagen voor UTA-werknemers

Er is gesproken over het toekennen van 2 roostervrije dagen voor UTA-werknemers. Deze roostervrije dagen worden ingepland op de dag na Hemelvaart en op Goede Vrijdag. Momenteel hebben UTA-werknemers volgens de cao Bikudak geen recht op roostervrije dagen, maar individuele werkgevers kunnen hier wel afspraken over hebben gemaakt met hun UTA-werknemers.

Vakbonden en werkgevers willen echter een minimum afspreken, dus als er binnen een bedrijf betere afspraken zijn gemaakt dan blijven deze betere afspraken gelden, maar komen deze 2 dagen daar niet bovenop.

Overwerkvergoeding voor UTA-werknemers

Werkgevers zijn van mening dat overuren in de meeste gevallen al verwerkt zijn in het loon van UTA-werknemers. Vakbonden delen deze mening niet en willen toch afspraken maken om (een deel van) de overuren voor UTA-werknemers te compenseren. Afgesproken is dat vakbonden tijdens het volgende overleg met concrete voorstellen hierover zullen komen.

Reiskostenvergoeding UTA-werknemers

Vakbonden hebben voorgesteld om de reiskosten voor UTA-werknemers te vergoeden. Dit geldt voor zowel de reiskosten voor woon- en werkverkeer als voor de reiskosten die tijdens werktijd worden gemaakt. In het laatste geval gaat het om bijvoorbeeld de reiskosten van kantoor naar de bouwplaats. Werkgevers staan er voor open om hierover afspraken te maken.
We zullen hier tijdens het volgende overleg verder over spreken.

14 december 2023, vervolg van de onderhandelingen

Hoewel we een goed vervolg hebben gemaakt, zijn we er nog niet. Met name de loonsverhoging is nog een punt van zorg. Op 14 december 2023 praten vakbonden en werkgevers verder. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meepraten over jouw cao of vragen?

Heb je vragen of opmerkingen, mail deze dan naar h.chikhi@cnvvakmensen.nl. Op de cao-pagina van Bikudak kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Cao Bikudak | CNV Vakmensen.

Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt, ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan Bikudak in de zoekbalk.

Hanane Chikhi
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M 06-20 74 88 51
h.chikhi@cnvvakmensen.nl

 

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error