Update cao Arcadis vervolg

Met deze nieuwsbrief informeer ik je over het overleg van maandag 3 juni 2024 met de directie, HR en OR.

Evaluatie

Na een lang en hobbelig traject was het goed om het gelopen proces te evalueren. Het was wat mij betreft verre van ideaal op proces, inhoud en uitkomst. Het aantal bijeenkomsten om tot het (2e ) eindbod te komen, was teveel en de lengte ervan te kort (2 uur per keer). Qua locatie is het beter om de onderhandelingen extern te doen dan bij ANL en ook met een externe voorzitter te werken. De agenda werd nu inhoudelijk teveel door ANL bepaald. De onderlinge verhouding tussen personen was/is prima maar die stond door het gelopen proces wel onder druk.

De input van de medewerkers voorafgaand aan het proces was erg goed opgehaald vanuit de COR (1100 reacties!). De communicatie vanuit de cao-partijen voor, tijdens en na het proces richting alle medewerkers om hen te informeren over en betrokken te houden op de inhoud en standpunten van partijen was sterk afhankelijk van enkele cao-partijen. De informatie over de onderhandelingen op het intranet ANL was te procesmatig en weinig inhoudelijk om medewerkers aangesloten te houden.

Het eindbod is qua inhoud erg ‘dun’. Los van de hoogte van de loonsverhoging zijn er weinig andere thema’s/onderwerpen in opgenomen. Er zit niet ‘voor iedereen wat wils’ in. De uitkomst is dat twee van de drie bonden met veel weerstand akkoord zijn en de derde geen instemming heeft. Dit is qua draagvlak een slechte zaak. Mijn verwachting is dat dit sentiment terug zal komen bij de komende cao-onderhandelingen. De start ervan is met potlood in oktober gezet en dat al over vier maanden. Deze cao loopt immers op 31 december 2024 weer af en dan willen we al wel een eind op weg zijn.

Werkgeversvisie

De directie werkt - met ondersteuning van werkgeversvereniging AWVN - aan een werkgeversvisie voor Arcadis Nederland. Vanuit deze visie wil ANL de cao moderniseren met duurzame inzetbaarheid & inclusiviteit als rode draad uitgewerkt in de thema’s beloning, leren & ontwikkelen, flexibiliteit & regelruimte, sociale zekerheid & pensioen. Tekstueel willen ze de ‘tone of voice’ ook aanpassen en teksten verduidelijken want de cao leest nu niet erg prettig. Dit is opdracht die de directie zichzelf heeft gesteld. Daarbij stellen ze de input van de COR en de vakbonden ook op prijs. Dit zal later in het jaar dus nog op de agenda van het overleg terugkomen.

Pensioen

Maandag 10 juni 2024 pakken we de gesprekken over een nieuwe pensioenregeling weer op. Op de agenda staat een door sociale partners te nemen voorlopig besluit over de nieuwe pensioenregeling, compensatie en invaren. Dit komt allemaal terug in het concept transitieplan. Daarna wordt het plan ook nog voor input naar pensioenfonds HNPF en de vereniging van gepensioneerden gestuurd om hen te ‘horen’. Daarna is het aan jou om je stem erover uit te brengen. Wordt dus nog vervolgd!   

Cao online

Je kan het cao-traject ook online volgen. Reager of stel je vragen en blijf zo altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Klik hier voor de cao-pagina
Heb je deze nieuwsbrief per post ontvangen dan hebben wij geen email-adres van jou. Wil je liever digitaal (en dus sneller) op de hoogte worden gehouden? pas dan jouw gegevens aan in https://mijn.cnv.nl of laat het ons weten door een mail te sturen naar secretariaat@cnv.nl onder vermelding van jouw relatienummer, naam en postcode/huisnummer. 

Neem gerust contact met me op over deze nieuwsbrief of andere zaken die je wilt bespreken. Ik verneem graag van je en ga vertrouwelijk met jouw mening en/of vragen om!

Johann Honders
Bestuurder CNV
M: 06 3020 5136
E: j.honders@cnv.nl